Zorghuis Hengelo - Paard en wagen - Nieuwsbericht

Activiteiten afgestemd op de bewoner

3 november 2022

Bij Hestia Zorg doen medewerkers er alles aan om onze bewoners de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. Zorg en welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de activiteiten die we organiseren.

Bij Zorghuis Hengelo verzorgt een team van zowel collega’s uit de zorg als het welzijn voor de activiteiten. Eén van de medewerkers uit dit team is Esther Bults, Gastvrouw. Ze heeft twee jaar geleden de overstap gemaakt naar de zorg en dat bevalt haar erg goed. Esther: “Ik vind het leuk om voor mensen te zorgen, om ze een plezier te doen en ze een mooie tijd te geven.” Esther vertelt graag hoe ze dit bij Zorghuis Hengelo doen.

Zorghuis Hengelo - Esther Bults - Gastvrouw
Esther Bults, Gastvrouw

Bewoners worden betrokken bij de activiteiten
“Elke maand maken we met een team een activiteitenprogramma. We zorgen ervoor dat er elke dag iets georganiseerd wordt, maar op de zondag is dat meestal een kleine activiteit omdat er dan vaak al bezoek komt. Bij het maken van het programma worden ook bewoners betrokken, zo vragen we bijvoorbeeld wat zij graag willen doen. Bloemschikken, bingo en wandelen zijn populaire activiteiten. Bij de organisatie zelf proberen we ook bewoner te betrekken. Als we bijvoorbeeld gaan bloemschrikken dan vragen we aan bewoners met welke bloemen ze dit graag zouden willen doen of we nemen bewoners mee naar het tuincentrum om samen met hun inkopen te doen. We proberen bewoners sowieso te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken. Sommige bewoners gaan bijvoorbeeld ook mee met het doen van de dagelijkse boodschappen. Zij vinden het hartstikke leuk en het is gelijk weer een activiteit.”

Huifkarrentocht en andere uitjes
“Naast de activiteiten op locatie trekken we er ook op uit.  Met kleine groepjes ondernemen we diverse activiteiten zoals het bezoek aan het tuincentrum. Daarnaast organiseren we ook grote activiteiten. Zo zijn we bijvoorbeeld naar een kaasboerderij geweest en hebben we een huifkarrentocht georganiseerd. Alle bewoners konden mee. We hebben een tocht gemaakt door Hengelo en omgeving. De bewoners hebben enorm genoten.”

Zorghuis Hengelo - Paard en wagen

Samenwerking lokale organisaties
“De uitjes zijn een groot succes, daarom gaan we kijken of we deze nog vaker kunnen organiseren. Daarnaast zoeken we ook steeds meer samenwerkingen op met lokale organisaties. Zo komen er binnenkort kleuters op bezoek en zijn we ook van plan om een lokale dansgroep uit te nodigen. Ook familie is erg belangrijk. Zo heeft de dochter van een bewoner zich aangesloten bij de activiteitencommissie en helpen familieleden mee tijdens de activiteiten zelf. Dit draagt bij aan het gevoel van een warm thuis wat we met bewoners, naasten en medewerkers willen creëren.”