Sabine Uitslag op bezoek

12 juni 2024

Door Sabine Uitslag

En dan kom je binnen en dan klopt het allemaal.. Wat inspirerend en hoopvol!

Vandaag waren Menno Braakman van de Joyfulness Worldwide Cooperative en ik uitgenodigd door zorgmanager Evelien Verboom en haar team van Zorghuis Hengelo. Waar we met een grote glimlach warm werden ontvangen door de gastvrouw van het Zorghuis.

Er hangt een bordje in de gang ‘De bewoners wonen niet op onze werkplek. Wij werken in hun huis’.

De klok in de woonkamer tikt en de warme zonnestralen komen door de hoge ramen de knusse woonkamer binnen. Aan één kant van de kamer wordt gezongen en ergens anders krijgt een dame met hagelwitte haren een nieuw nagellakje. In de open keuken ruimt iemand al neuriënd de boel op. Wat een rust straalt dit uit. Een soort van ‘thuisgevoel’ komt er over me heen.

De medewerkers dragen zwarte uniformen die heel chique aan doen. Minder zorg, zo komt het op me over. Ze hebben ook geen vaste ‘looproutes’ en geen vastomlijnde strakke functie- en takenpakketten. ‘We regelen het samen en alles komt gewoon zoals het komt. We deinen mee in het ritme van de mensen. We werken hard en de zorg kan soms best zwaar zijn maar het geeft gek genoeg geen druk’. Op mijn vraag hoe dit dan kan antwoordt Esther: “Ik denk omdat we zo’n sterk team hebben. En een manager die ons vertrouwt. Ons ziet’. Is dat zo bijzonder dan? ‘Ja, ik was anders gewend’.

‘We hadden eens een verpleegkundige aangenomen. Die begon de taken te verdelen naar de hoogte van de functie. Dat was ze blijkbaar gewend maar helemaal niet nodig. De heleboel was van slag. Die is niet lang gebleven. Het was geen match. Ik wil niet dat mensen zich op basis van een opleiding boven anderen plaatsen. Dan is hier geen plek voor je. En dat geldt voor iedereen overigens. We doen het echt samen en hebben elkaar nodig’.

‘Iedereen is hier gelijk. Niemand staat boven een ander. En wat we hier neerzetten met elkaar is vanaf dag één helder voor iedereen die hier komt werken, stagelopen of wonen’.

De zorgmanager die twee jaar geleden een ravage aantrof maakt duidelijk dat dit succes samen is bereikt. Dit wordt beaamd door de zorgmedewerkers die om haar heen staan. ‘We hebben inmiddels een wachtlijst’ vertelt Patricia, een van de medewerkers trots ‘om te komen wonen’.

Wat is de magische formule willen Menno en ik weten. Eigenlijk is het heel eenvoudig komen we achter: Wees duidelijk waar je voor staat en breng dat in de praktijk. Manager Evelien: ‘Ik moet er voor zorgen dat de bewoners fijn wonen en de medewerkers fijn kunnen werken. Dat is de basis!’ Noem het Twentse nuchterheid, noem het werken met het hart, ik word er ontzettend blij van!

Op de terugweg zijn we er stil van. Het kan dus gewoon… Deze voorbeelden zijn goed om te delen!

De zorg is gewoon een geweldige sector om in te werken!