#ontdekdezorg met Peter Westheim

22 maart 2021

Peter Westheim: een ervaren helpende plus die al vanaf de start in 2017 bij Zorghuis Beek werkt. Een veelzijdige man die filosofische gesprekken met bewoners niet schroomt, maar gekscherend ook de CliniClown van het zorghuis wordt genoemd.

Waarom Peter in de zorg is gaan werken? “Toen ik 19 was wilde ik graag missionaris worden en ben toen in het klooster gegaan. ’s Morgens moest je werken. Ik koos voor de verpleegafdeling. Hier kwamen broeders en paters die op missie waren geweest. De meest bijzondere verhalen hoorde ik van hen en hier kwam ik erachter hoe heerlijk ik het vond om mensen te verzorgen, dat dit vak écht bij mij past. Ook heb ik hier de opleiding van helpende gevolgd en ben ik twee jaar onderwezen in theologie en filosofie. Dat zijn nog dagelijks onderwerpen waarover ik veel met de bewoners spreek, en waarvan ik merk dat zij dit ontzettend prettig vinden. Na vijf jaar ben ik een tijdje weggegaan om voor mijn zieke ouders te kunnen zorgen. Toen ik terugkwam merkte ik dat ik niet meer op mijn plek zat. Je legt een gelofte van gehoorzaamheid af en ik merkte dat ik tijdens de ziekte van mijn ouders juist weer veel eigen keuzes moest maken, en hoe prettig ik me hier bij voelde.”

37 jaar later
Peter werkt nu 37 jaar in de zorg, altijd met ouderen. “Na het klooster heb ik nog jaren in Duitsland gewerkt als helpende, maar je leeft dan best wel in twee werelden. Je leest de Nederlandse krant, maar vertaalt alles in je hoofd in het Duits. Toen werd het tijd voor een Nederlandse werkgever, en na een tijdje in een zorgorganisatie met kleinschalige groepswoningen voor ouderen te hebben gewerkt, ben ik gestart bij Zorghuis Beek. Eerst nog met vier bewoners. Eén mevrouw woont hier op dit moment nog. Bijzonder om samen herinneringen op te halen van de start tot nu. Bij Zorghuis Beek begeleid ik ook stagiaires. Dit vind ik geweldig om te doen. Hun mijn kijk op de zorg geven. Juist de combinatie van werken met jong en oud spreekt mij heel erg aan.”

Hier ben ik écht van waarde
“Ik vind het heerlijk om bij de mensen te zijn, hier ben ik écht van waarde. Enerzijds help ik de bewoners met dingen die ze zelf niet meer kunnen. Anderzijds stimuleer ik hen zoveel mogelijk zelf te doen. Per persoon weet ik wat er nodig is. We hebben diepe gesprekken over het leven, het hiernamaals, maar ik word gekscherend ook de CliniClown van het zorghuis genoemd. Dan ga ik als Sinterklaas verkleed, dan weer als Kerstman. Heerlijk als ik de bewoners kan laten lachen. De waardering voor wat ik doe, voel ik ook écht. Ik ben een enorme snoepkont. Dat is iedereen wel bekend, dus bij de meeste bewoners staat een snoeppot op de kamer. Niet goed voor de lijn, maar wel lekker!”