Zorghuis Beek - Mirjam Herzig

Familiegevoel bij Zorghuis Beek

5 augustus 2022

Persoonlijk, warm, gezellig. Dat is Zorghuis Beek! De locatie heeft 25 studio’s en biedt een thuis aan ouderen met o.a. dementie in het voormalige Carmelitessenklooster. De rust en charme van de locatie, met het dorp en de voorzieningen van de stad allemaal op loopafstand. Zorghuis Beek heeft een eigen kapel en een ruime binnen- en grote buitentuin waar onze bewoners genieten van het buitenleven. In de woon- en eetkamer heerst een gemoedelijke sfeer en er vinden veel activiteiten plaats gericht op de wensen en interesses van de bewoners. Het kijken naar mogelijkheden en een welzijnshart staan hoog in het vaandel bij Zorghuis Beek. Ook familie is erg betrokken, waaronder Mirjam Herzig wiens moeder bij ons woont. Zij vertelt over haar zoektocht naar een geschikte woonzorglocatie en haar ervaringen met Zorghuis Beek.

Het vinden van goede zorg
Mirjam Herzig: “Vanuit een onhoudbare thuissituatie en om een crisisopvang op een locatie waar je absoluut niet blij van wordt te voorkomen begon ik mijn zoektocht naar een mooie plek voor mijn moeder, inmiddels 90 jaar. Door veel met mama te praten was zij zelf er ook klaar voor. Na vele telefoontjes met als antwoord wij zitten vol, er is een lange wachttijd die ik niet kon gebruiken, kwam ik bij Zorghuis Beek uit. Kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Ik belde met de locatiemanager en zij kwam met het voor mij blijde nieuws dat er plek was. Ik mocht komen kijken en toen ging de bal rollen.

Bij binnenkomst in Beek in een geweldig monumentaal pand omarmde mij meteen een warm gevoel. Ik was blij en overtuigd dat dit een goede plek voor mama was. Na een leuk intake gesprek met de locatiemanager bij mama in Susteren thuis, kreeg ik akkoord dat mama kon komen.

De verhuizing naar Zorghuis Beek
Mama kreeg een ruim appartement bestaande uit 3 ruimtes; een woonkamertje, slaapkamer en een eigen badkamer, die elke week mooi in orde wordt gehouden. Samen met mijn kinderen hebben we het appartement gezellig met haar eigen spullen ingericht, waardoor het meteen vertrouwd voelde voor mama.De verhuizing had echter ondanks de goede voorbereiding een hele grote impact op mama’s dementiebeeld.Ze ging erg achteruit. Haar dag/nachtritme lag helemaal overhoop, ze kwam vaak ten val en viel 30 kilo af.Echter door een professionele aanpak en de juiste medicatie kwamen we gezamenlijk tot een beter inzicht in mama’s ziektebeeld.Een team moet wennen aan een nieuwe bewoner en diens familie en andersom ook.Maar door een open communicatie, die voor mij erg belangrijk is, om in contact te blijven met de zorg en door het geven van positieve feedback en hiervoor open te staan creëer je een prettige samenwerking.Daarom heb ik ook plaats genomen in de klankbordgroep. Dit is een groep die opkomt voor de belangen van de bewoners. Je kunt hier je hart luchten over dingen die je tegenkomt en samen proberen we dan een oplossing te vinden.

Het wonen in Zorghuis Beek
Door al deze dingen zijn we inmiddels al een hele tijd tot het punt aangekomen dat mama elke dag in vrijheid en naar eigen keuze mag deelnemen aan leuke activiteiten. Mag genieten van een lekkere maaltijd aan een gezellig gedekte tafel, een lieve knuffel van personeel mag ontvangen. Op zijn tijd een dutje kan doen op haar eigen kamer of in één van de andere sfeervol ingerichte ruimtes. Ikzelf voel me kind aan huis in het zorghuis. Heb respect voor het hele team, geniet mee van activiteiten samen met mama en vind het fijn om af en toe een steentje bij te dragen daar waar hulp nodig is. Mijn motto is: een sfeervol zorghuis bereiken we alleen als we samen de handen uit de mouw steken. Het hele team, familie, vrijwilligers, mantelzorgers, de locatiemanager spelen hier allemaal een belangrijke rol in.”

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over Zorghuis Beek of het inplannen van een rondleiding.