Verpleegkundige geeft man met dementie persoonlijke aandacht

Even voorstellen…

4 juni 2020

Locatiemanagers Janneke Bannink & Floor Huygen

Janneke Bannink werkte 12 jaar als verpleegkundige op de afdeling cardiologie, voordat zij in 2014 in Zorghuis Smakt begon, toen nog onderdeel van een andere zorgorganisatie. “Per 1 april 2018 werk ik als locatiemanager. Ik was toe aan een leuke en nieuwe uitdaging.” En een bewuste keuze om in het zorghuis te gaan werken. “Tijdens mijn werk in het ziekenhuis vond ik dat mensen vaak als een nummer behandeld werden. Dat stuitte mij erg tegen de borst.” Toen zij zich niet meer op haar plek voelde in het ziekenhuis, ging ze op zoek. “En ik vond Zorghuis Smakt waar juist persoonlijke en warme zorg wordt gegeven. Belevingsgerichte zorg dus, waarbij de mogelijkheden centraal staan en we vooral kijken naar wat de bewoners wél kunnen. Deze visie past bij mij als persoon. Ook familie speelt een belangrijke rol.”

Floor Huygen is sinds 2019 locatiemanager van Zorghuis Beek. Na een paar uitstapjes naar de kraamzorg en chirurgische afdeling van het ziekenhuis, begon zij in 2014 als verpleegkundig consulent Geriatrie en leidinggevende polikliniek. Maar al vanaf haar stage in een zorgcentrum in 1985 had zij affiniteit met kwetsbare ouderen. “Dit liep altijd als een rode draad in mijn carrière. Het zien en signaleren van kwetsbaarheden bij ouderen en daar over meedenken om hun leven zo aangenaam mogelijk te maken op fysiek en cognitief vlak.” Dat is wat haar aantrok aan werken in de ouderenzorg.”

“Samen geven we de bewoners een menswaardig, betekenisvol leven, dat zoveel mogelijk aansluit bij hun belevingswereld, gewoonten, normen en waarden. Ik zeg expres ‘we’ en ‘samen’. Naar mijn idee sleutelwoorden om deze doelen te bereiken. De behoeften verschillen per persoon, maar iedereen wil een fijn thuis hebben. De bewoners een heerlijke dag bezorgen, met een team dat echt een thuis biedt en kwaliteit van zorg levert; dat geeft mij voldoening. Dit bereik je door te denken in mogelijkheden en respect hoog in het vaandel te houden.”